Θεραπείες Περιοδοντίου

img

Θεραπείες Περιοδοντίου

Η απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα πλαίσια ενός προληπτικού προγράμματος (συνήθως ανά έξι μήνες) κρίνεται απαραίτητη για την υγεία του στόματος, την πρόληψη της ουλίτιδας, αλλά και της τερηδόνας. Στο ιατρείο μας ο γνωστός σε όλους μας καθαρισμός των δοντιών γίνεται με την χρήση υπερήχων. Το ιατρείο μας διαθέτει  σύστημα σοδοβολής για την απομάκρυνση χρωστικών (από καφέ, τσιγάρο κλπ)  από τις επιφάνειες των δοντιών.

Η ουλίτιδα αποτελεί μια ήπια νόσο των ουλών, η οποία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της ουλίτιδας είναι η αιμορραγία και η διόγκωση των ουλών, καθώς και η κακοσμία. Η θεραπεία περιλαμβάνει βαθύ καθαρισμό των δοντιών (συνήθως απαιτούνται 2 συνεδρίες σε διάστημα 15 ημέρων) σε συνδυασμό με οδηγίες για σωστή στοματική υγιεινή, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά. Σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη και η συνταγογράφηση στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης ανάμεσα στις συνεδρίες. Συνήθως ο επόμενος καθαρισμός ορίζεται στο τετράμηνο.

Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος των ουλών και αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας. Στην ουσία, όταν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί αποτελεσματικά, η φλεγμονή των ούλων επεκτείνεται στο φατνιακό οστούν, προκαλώντας απρόβλεπτη και ανισομερή καταστροφή αυτού. Με την έννοια θεραπεία εννοούμε απλώς τη σταθεροποίηση της νόσου στα επίπεδα που βρίσκεται τη στιγμή της θεραπείας και όχι την πλήρη ίαση αυτής. Με απλά λόγια, το οστούν που απωλέσθηκε δεν μπορούμε να το ανακτήσουμε. Στόχος μας είναι να το διατηρήσουμε σε σταθερά επίπεδα και μέσα από ένα πρόγραμμα συχνών επανεξετάσεων να προλαμβάνουμε τυχών εξάρσεις της νόσου. Στην περιοδοντίτιδα όσο σημαντική είναι η πλήρης θεραπεία από μέρους του οδοντίατρου, άλλο τόσο σημαντική είναι και η συμβολή του ασθενούς, ο οποίος θα πρέπει να τηρεί ένα σχολαστικό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής και να ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα επανεξετάσεων που του ορίζει ο οδοντίατρος. Το είδος της θεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση και μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Πιο συχνούς καθαρισμούς. Τα βακτηρίδια χρειάζονται μέχρι 3 μήνες για να αποικίσουν στη βάση του θύλακα και να καταστρέψουν το οστό. Συχνοί καθαρισμοί μπορούν να το προλάβουν.

  • Αποτρύγωση και λείανση της ρίζας. Η αποτρύγωση αφαιρεί τα αποθέματα τρυγίας (πέτρας) από τα δόντια, ενώ η λείανση των επιφανειών της ρίζας βοηθάει έτσι ώστε ο ιστός των ουλών να επαναπροσεγγίσει το δόντι.

  • Απόξεση. Η απόξεση αφαιρεί το μαλακό ιστό που περιβάλλει τον περιοδοντικό θύλακα. Η διαδικασία αυτή βοηθά τον ουλικό ιστό να επουλωθεί.

  • Ουλεκτομή. Είναι η χειρουργική αφαίρεση του περιοδοντικού θύλακα, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση για καθαρισμό.

  • Χειρουργική με κρημνό. Η διαδικασία αυτή μας επιτρέπει να έχουμε προσπέλαση στη ρίζα για αφαίρεση τρυγίας (πέτρας), πλάκας και νοσούντος ιστού. Με τον τρόπο αυτό το ούλο «ασφαλίζεται» πίσω στη θέση του.

Υπάρχει η πιθανότητα να έχετε περιοδοντίτιδα και να μην το γνωρίζετε. Η νόσος αυτή αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα αίτιο απώλειας δοντιών σε ηλικίες άνω των 35. Ωστόσο εάν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια, μπορεί να αναστραφεί. Με τη σωστή πρόληψη σώζετε τα δόντια σας.